Закидати її коржиками!
Прабатьком весільних тортів вважається банальний та непомітний коржик. Сьогодні ми звикли смакувати шматочком торта. А колись все було трохи інакше. У знаменитій Римській імперії цими коржиками закидували наречену.
З плином часу весільна традиція змінилася. Коржик стали просто розламувати над головою молодої. Ця відповідальна місія довірялася нареченому. Шматочки весільного коржа роздавали гостям. А самому нареченому діставалися цілком апетитні крихти. Особливий смак їм додавало те, що з'їдалися вони прямо з голови нареченої.
Охайні шотландці
Цей звичай пізніше перейняла Шотландія. Правда, зробила його більш інтелігентним. Голову нареченої покривали хустиною, на неї ставили кошик. У кошику були весільні вівсяні коржі. Їх також розламували над головою нареченої - де-юре, а де-факто - над кошиком. І всі задоволені, і всім приємно та чисто.
Східні весільні вигадки
Замість весільного торта в Стародавньому Китаї був хліб. Головний нюанс китайських звичаїв полягав у тому, що весільний хліб випікала сім'я нареченого. Притім, зауважте, в чотирьох «примірниках». Але і це ще не все. Ці чотири хлібці відправляли нареченій і, увага, вона повинна була проявити справжні дива збереження рівноваги та дикції. А якщо конкретніше, то майбутня дружина повинна була «жонглювати» отриманими «тортиками», а при цьому декламувати любовну поезію.
Весільний коровай
Випічкою весільного короваю займалися в Стародавній Русі. Своїх власних традицій тут теж не бракувало. На Русі існував цілий список правил, згідно з якими повинен був готуватися і випікатися весільний коровай. Розкачування тіста довірялося тільки заміжній жінці. Випічка хліба була обов'язком чоловіка. А ось ламати коровай на шматки й роздавати гостям мала дитина.
Як весільний торт став солодким
Ще в далекому Середньовіччі існувала особлива традиція, а саме: випікати для весілля безліч солодких булочок і складати їх гіркою на великому блюді. Манірні англійці щиро вірили, що поцілунок молодих над цією булочною гіркою принесе парі щастя, удачу та солодке життя.
А от починаючи з сімнадцятого століття, традиція легко змінила «класичні» булочки на торт-пірамідку. Обов'язковими деталями торта на весіллі вважалися прикраси з марципанів, кульки з повітряного крему і, звичайно ж, зацукровані горішки.
Вигадники-англійці
До речі, саме жителі Британських островів винайшли багатоярусний торт, який зараз всім добре знайомий. Приблизно в дев'ятнадцятому столітті кондитер з Лондона запровадив у використання шикарні багатоярусні весільні торти. Новинка не змусила себе довго чекати і моментально поширилася по всій Європі.
Прикраса весільного столу
І це не єдине нововведення. Ті ж англійці створили традицію двох тортів: для нареченої і для нареченого. Торт нареченої, як правило, був пишним і щедро оздобленим. А ще в ньому був «сюрприз» - кільце зі скла. Прикмета була чимось схожою на теперішнє кидання букета в натовп дівчат. Вважалося, що та, кому попадеться шматочок торта з перстнем, скоро вийде заміж. А ось торт нареченого був набагато скромнішим. І, в більшості випадків, нагадував звичайну фруктову шарлотку.Відгуки: 0 | |