Останньою модною течією в кулінарії є
карвінг, який прийшов до нас зовсім нещодавно. Карвінг – англ. curving (от curve, що означає різати) —
«вирізування», «різна робота», «різний орнамент».
Це майстри Тайланду подарували світові нове хоббі - створення скульптур їз овочів і фруктів. Техніка декорування використовується для сервірування святкових столів на банкетах, різних святкуваннях, а також для прикрашення інтер'єру дорогих готелів.
Мистецтво карвінгу нараховує більше 2000 років і прийшло в Тайланд
з Китаю в 1364 році. Тоді вперше при дворі тайської принцеси появився
традиційний човен, розкішно оздоблений фігурами птахів, тварин і квітів
із вирізьблених овочів та фруктів.Човен спускають на воду в дар богам під час щорічного фестивалю в листопаді. Король Тайланду. побачивши таку красу, миттєво оголосив карвінг
національним надбанням і наказав навчати майстрів цьому мистецтву.
Займались ним переважно жінки і використовували тільки на королівських
святкуваннях.
І так тривало аж до 1932 року, а після революції це мистецтво
перестало належати тільки королю, і була створена перша школа різьби на
овочах та фруктах. На сьогодні існують подібні школи в Китаї, Японії, Кореї.
Але деякі розбіжності є, тайська школа навчає різьбити фантастичні
квіти, а китайські майстри вирізають драконів, міфічних істот.
Відомі шеф-кухарі навчаються цьому мистецтву не один рік. По всьому світу проводяться міжнародні виставки, конкурси.
Щоб ані Ви, ані Ваші гості не змогли забути, який вигляд мав Ваш
святковий стіл – скористайтеся для цього новою течією в оформленні
овочів і фруктів. Погодьтеся, набагато приємніше дивитися на лілії з
огірочків, аніж на просто порізані огірки смужечками. Банальність нині
не в моді.
Якщо у Вас розвинена уява, то ви можете зробити з продукту все, що
забажаєте. Досконалості в цьому мистецтві можна досягти лише практикою.
Мистецтво вирізування вимагає терпіння, концентрації, уваги і пошани до
натурального продукту. Робота ця споглядальна і дуже творча. Ваша
винагорода – задоволення, подив і захоплення всіх, хто побачить готовий
результат.
Звісно, якщо йдеться про те, аби прикрасити весільний стіл, самотужки
Вам не впоратися – для цього потрібно запросити фахівця, який подарує
Вам казкове видовище не тільки з овочів чи фруктів, а й з льоду,
шоколаду чи великого шматка масла. От лише милуватимуть око такі
шедеври не надто довго. Та, зате, повірте, про Ваш святковий стіл
складатимуть легенди.