Поділись з друзями - тисни кнопку:
Реклама
Пошук
Статті на тему
З уст народу
Обручки
Річниці весілля
Організація свята
Краса та здоров'я
Весільна церемонія
Одяг для нареченого
Весільні сукні та аксесуари
Весільний кортеж
Весільний букет
Весілля за кордоном
Молода сім’я
Новини
Історії кохання
Інше
Головна » 2010 » Вересень » 8 » Українське весілля: як це було
19:03
Українське весілля: як це було
Слово «весілля», на думку деяких вчених, походить від свята на честь бога сонця Дажбога. Саме в час великих святкувань перемоги Дажбога над Чорнобогом та наближенням літнього сонцестояння люди справляли весілля.

На цю тему є чимало статей, книжок та наукових докладів, тому що воно до сих пір залишається найбільш складним та давнім обрядом, з якого починається життя нової сім’ї.

Традиційний весільний обряд поєднує в собі народні звичаї, норми етикету та моралі, традиції і давні вірування.  Цей обряд символізував розлучення з рідним домом та перехід в чужу родину. Хоча, більшість обрядів, які супроводжували це дійство сьогодні не використовуються, українське весілля залишається чимось магічним та цікавим для пізнання.

До обрядових дій, що передують весіллю, відносяться сватання-заручини, оглядини, дівич-вечір (в давнину на ньому збиралися подруги нареченої і виготовляли весільну атрибутику).

Кульмінацією обрядових дій є саме весілля – урочистий приїзд нареченого до коханої, вінчання (колись воно було єдиною офіційною формою узаконення шлюбу), весільна забава з частуванням і танцями. Після цього був від’їзд молодої з приданим до свого чоловіка і перша шлюбна ніч.

В різних куточках України основні елементи святкування весілля були однаковими (сватання, дівич-вечір, вінчання, перша шлюбна ніч), але різними були дійства, які їх супроводжували.

Традиційне українське весілля було настільки багате та насичене пісенною, поетичною творчістю, що захоплювало іноземних мандрівників.

Перед весіллям відбувалося сватання, в основному, за попередньою домовленістю дівчини та хлопця. Сватати дівчину йшли два старости з молодим, а іноді без нього. До хати вони заходили з хлібом у руках і починали традиційну промову. Головними знаками згоди були: піднесена хустка, перев’язування молодого і сватів рушниками, обмін хлібом, частування сватів за столом. Якщо дівчина відмовляла, то старости отримували гарбуза.

Важливою подією також були оглядини, коли батьки нареченої приходили в дім майбутнього чоловіка. Вони оглядали господарство потенційного зятя, ближче знайомилися з його сім’єю.

Якщо родичі дівчини та хлопця давали згоду на одруження, після оглядин обговорювались умови шлюбного договору. Спочатку він був в усній формі, а, починаючи з 17 ст. шлюбну угоду оформляли письмово. Це було необхідністю, так як в придане нареченій батьки давали землю. Традиція укладати письмовий шлюбний договір за часів радянської влади чомусь була відсутня. У наш час вона знову стала популярною.

Після оглядин відбувалися заручини. Ця назва походить від з’єднання рук молодих на хлібі, що, за народним звичаєм, набирало юридичної сили. Знаком того, що дівчина і хлопець заручені, вони обмінювалися перснями. Дівчина після заручин вплітала у волосся квіти, стрічки.

Між заручинами та весіллям відбувалася підготовка до торжества. Саме в цей час проводили дівич-вечір, пекли коровай та запрошували гостей. На дівич-вечері плели барвінковий вінок, але тільки тим, хто вступав у шлюб вперше. В українців вічнозелений барвінок завжди вважався символом вічності кохання та шлюбу.

Важливим був обряд випікання короваю. Його випікали декілька жінок, які користувалися в громаді повагою та були заміжні. Спочатку коровай пекли на житній муці, а вже пізніше його випікали з пшениці. Коровай символізував єднання молодих у сім’ю та продовження роду. Весільний хліб обов’язково прикрашали барвінком, колоском пшениці, калиною.

Перед самим шлюбом наречений збирався їхати по наречену. Його виряджала мати, обсипаючи зерном, дрібними грошима.

Майже до 16 ст. в Україні побутував громадянський шлюб, оснований на весільних звичаях. А з 16-17 ст. шлюб почав набувати чинності через вінчання. Цікаво, що шлюб із вінчанням, але без весілля вважався недійсним. Тільки з 19 ст. вінчання набуло повної сили.

Категорія: З уст народу | Переглядів: 5968 | Додав: Admin | Теги: народне весілля, весілля, українське народне весілля, весілля в Україні | Рейтинг: 4.1/12
Всього коментарів: 1
Аватар відсутній
happyDmitry 21.09.2010 16:32
Гарна стаття! Дякую Вам! smile
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Додати фірму
Коментарі
PPK 13.12.2017
Конечно, я тоже люблю природу, но ведь дерево в строительстве ничем не заменить. Я лучше куплю деревянные двери вейквуд http:
Чоловік одружився з деревом
kaidachsonia 30.03.2017
<!--td {border: 1px solid #ccc;}br {mso-data-placement:same-cell;}-->Ничто так не бодрит, как удар мизинцем об угол шка
Шоу-театр "Лягре"